Olika evenemang – Vasaloppet

Vasaloppet är en tävling som har anordnats varje år sedan 1922. Loppet körs första söndagen i mars. Loppets sträcka är på hela 90 km och sträcker sig från Berga by i Sälen till Mora i Dalarna. Vasaloppet har fått sitt namn efter vår svenska kung Gustav Vasa. Sträckan är samma som den Vasa körde när han försökte fly den danske kung Kristian II:s soldater år 1520. Varför försökte Vasa fly? Den danska kungen ville bli kung även i Sverige. Kristian II påstod att han hade valts till kung i ett lokalt val.

Vasa menade att det inte gick att välja kung för att en kung föds man till. Detta accepterade inte Kristian II utan marscherade in med över 7000 soldater i Sverige. Attacken har varit det blodigaste i Sverige och fick namnet Stockholms blodbad. Det var kungen som soldaterna hade fått order om att döda. Det bidrog till att Vasa tog till flykten på skidor för att skaffa hjälp. Det gick inte som planerat för i Dalarna hade befolkningen redan hört att Vasa kunde vara på väg. Därför hade de skickat ut två män som skulle åka ikapp Vasa som hade fortsatt sin resa mot Norge. Han kom inte fram till Norge eftersom de två männen kom ikapp och förde tillbaka honom till Mora. Vasa återvände så småningom till Stockholm där han levde fram till sin död 1560.

Vasaloppets popularitet

Loppet har varit populärt ända sedan starten och varje år ökar antalet deltagare. Loppet har körts varje år med undantag för tre år. Två gånger var anledningen snöbrist och den tredje gången hade för få deltagare anmält sig. Till en början var kvinnor förbjudna att delta och det var på grund av att det ansågs för jobbigt för dem att genomföra. En kvinna lyckades vara med innan detta förbud infördes. Idag får du vara med i loppen oavsett vilket kön du tillhör men du måste vara minst 18 år för att få lov att delta.