Olika evangemang- Tour de ski

Bakgrund

Tour de Ski är en längsskidåkningstävling som har anordnats varje år sedan starten 2006. Från början bestod tävlingen av 8 tävlingar som pågick under 10 dagar. År 2011 ökade detta till 9 fristående tävlingar som kördes under 11 dagar istället. Tävlingen har hämtat inspiration från cykeltävlingen Tour de France där den har fått sitt namn ifrån. Eftersom Tour de Skis tävlingar är fristående körs de på olika orter. Den sista deltävlingen avgörs i Val di Fiemme i Italien. De tävlande som inte fullföljer en tävling blir avstängd från resten av touren och får inga poäng.

Vinnare genom åren

Tävlingen är för både kvinnor och män som tävlar var för sig i samma tävlingar. Därför blir det också två guldmedaljörer, två silvermedaljörer och två bronsmedaljörer varje år. Tre män och tre kvinnor. Det första året vann finska Virpi Kuitunen och tyske Tobias Angerer. Charlotte Kalla har varit en återkommande deltagare och 2007 vann hon touren. Polska Justyna Kowalczyk har vunnit touren hela 4 gånger i rad och Norge har vunnit lika många gånger i rad med olika deltagare. Första året som Norge vann var det Marit Björgen som fick guldet. Nästa år vann Therese Johaug och de två senaste åren har touren vunnits av Heidi Weng. Svenska Stina Nilsson kom trea år 2016.

På herrsidan har schweiziske Dario Colognia vunnit tre gånger. Norska Martin Jonsrud Sundby har vunnit två gånger och Petter Northug har vunnit en gång. Det bästa de svenska herrarna har placerat sig är tvåa och trea. Det var Marcus Hellner och Calle Halvardsson. Båda dessa herrar har valt att sluta delta i fler tourer. Tour de Ski är ingen tävling för allmänheten som Vasaloppet är. Det är en del av världscupstävlingarna som anordnas varje år mellan december och januari. Varje etapp ger 400 poäng och den som vinner blir den med flest poäng i slutet av touren.